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Statute, Rule or Standard Policy Interpretation: 
 
Policy Number: 11-PCS-001  Warning sign height requirements at 

Attended Self Service, Unattended 
Self Service, Fleet Vehicle, Full 
Service, and Marine Motor Fuel 

Dispensing Facilities 

Effective Date: January 24, 2010 

 

Title: 41 Ill. Adm. Code 
Part: 
Part Title: 

175 
Technical Requirements For Underground Storage Tanks and the Storage, 
Transportation, Sale and Use of Petroleum and Other Regulated Substances 

Subpart: B 
Subpart Title: Motor Fuel Dispensing Facility Requirements 
Section Number: 175.210; 175.220; 175.230; 175.240; 175.250  
Section Title: Attended Self-Service Motor Fuel Dispensing Facilities and Islands; Unattended Self-

Service Motor Fuel Dispensing Facilities and Islands; Fleet Vehicle Motor Fuel 
Dispensing Facilities; Full Service Motor Fuel Dispensing Facilities and Islands; 
Marine Motor Fuel Dispensing Facilities 

 
Purpose: This instruction provides for current policy and guidance to ensure uniform enforcement 

of 41 Ill. Adm. Code 175.210 through 175.250. 
 
Scope:  Statewide 
 
Current Code: Sections 175.210 through 175.250 have various requirements regarding warning signs to 

be posted at motor fuel dispensing facilities.  Generally, these signs must be clearly 
visible to individuals dispensing regulated substances, constructed of all-weather 
materials, mounted neither less than 4 nor more than 6 ½ feet from the bottom of the sign 
to the ground or at a height as approved by OSFM, and convey a specified warning in 
lettering not less than 7/8 inch high.  41 Ill. Adm. Code 175.210, 175.220, 175.230, 
175.240 and 175.250. 

 
Policy Interpretation: This policy applies to all categories of motor fuel dispensing facilities regulated by 

OSFM as of September 2, 2010, and is intended to encourage the use of warning signs 
with maximum visibility in light of the realities posed by motor fuel dispensing facility 
operational set-up.  Accordingly, OSFM will approve signs at applicable facilities where 
the bottom of the sign is at driveway grade and up to 10 feet in height, so long as the 
other regulatory requirements of Sections 175.210 through 175.250 concerning such 
signs are met.  To meet the applicable regulatory requirements and fall within scope of 
this policy, subject signs must meet the required signage content requirements, be clearly 
visible to individuals dispensing regulated substances, be constructed of all-weather 
materials, and convey the required warning message in lettering not less than 7/8 inch 
high. See 41 Ill. Adm. Code 175.210, 175.220, 175.230, 175.240 and 175.250. 

Repealed Date: 
 
Superseded:  


